Lietuviškos sutartinės motyvai “Eurovizijoje”

ADVERTISEMENT

Lietuvos atstovė „Eurovizijoje“ Monika Linkytė pateko tarp dešimt laimingųjų, antrajame pusfinalyje iškovojusių bilietą į konkurso finalą. Burtai jai taip pat lėmė sėkmę – Monika pasirodys antrojoje didžiojo finalo dalyje.

Liverpulyje vyksta populiariausia pramoginės muzikos šventė “Eurovizija’, rengiama jau 67-ąjį kartą. Lietuvai  šiemetineje “Eurovizijoje”  atstovauja  Monika Linkytė, antrajame pusfinalyje pristačiusi savo dainą “Stay”. Jos dainoje skambantys žodžiai „Čiūto Tūto“ dažnai naudo-jami lietuvių liaudies  sutartinėse  kaip magiški pakartojimai.

Monika Linkytė savo laimę „Eurovizijoje bando antrą kartą – 2015 metais ji kartu su Vaidu Baumila jau dalyvavo šiame konkurse, kuriame atliko dainą „This Time“. Šiemet dainininkė dar vieną progą pasirodyti „Eurovizijos“ scenoje užsitikrino per Lietuvos nacionalinę atranką „Pabandom iš naujo!“.  

 

Pagal tradiciją “Eurovizija 2023” turėjo vykti pernykščių nugalėtojų valstybėje  – Ukrainoje. Tačiau dėl Rusijos karo grėsmių nutarta  festivalį rengti D.Britanijoje.  Šiemet „Eurovizijoje“ iš viso dalyvauja 37 šalys,. Į didįjį finalą, kuriame renkamas nugalėtojas, automatiškai pateko 2022 m. nugalėtoja Ukraina ir vadinamasis „didysis penketukas“ – Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Italija ir Ispanija, kurios dėl savo finansinio indėlio į renginį gauna  teisę dalyvauti be atrankos. „Euroviziją“ šiemet veda Ukrainos dainininkė Julia Sanina, anglų aktorė Hannah Waddingham, ir anglų dainininkė, „Britanijos talentų“ komisijos narė Alesha Dixon.

Lietuvos atstovę Moniką Linkytę Liverpulyje pasitiko ir gražiai pasveikino D.Britanijos  lietuvių bendruomenės nariai, čia studijuojantis jaunimas, Lietuvos ambasados atstovai, gatvėje ištiesę 750 m. ilgio lietuvišką vėliavą.  Lietuviškonmis vėliavomis  pasipuošę žiūrovai rinkosi į koncerto salę, palaikyti Lietuvos dainininkės į Liverpulį atvyko ir Monikos tėvai bei brolis.  Ar bus tarp “Eurovizijos”2023 laureatų ir Lietuvos  dainininke Monika Linkytė, paaiškės gegužės 13, šeštadienį, po baigiamojo konkurso pasirodymų. Palinkėkime jai sėkmės, kviečiame balsuoti už Lietuvos dainininkę!

Parengta pagal Lietuvos spaudą

Nuotraukose: Eurovizija 2023 akimirkos